Konsantre Rakı Kiti Nedir

Konsantre Rakı Kiti Nedir?

Türk kültüründe milli bir içki olan rakı yapımı asırlardır önemli bir yere sahiptir ve rakı yapmak için birçok yöntem kullanılır.

Konsantre rakı kiti nedir sorusuna cevap ararken birçok farklı uygulama karşınıza çıkacaktır. Özellikle evde rakı yapımı konusunda çok sayıda farklı kit bulunuyor. Anason, su ve etil alkolün karıştırıldığı kitlerin yanı sıra, votka kullanarak da rakı üretimi yapmak mümkün olmaktadır. Konsantre rakı kitlerini kullanarak tercih edeceğiniz rakı üretimi geleneksel yöntemden biraz farklı olarak yapılmaktadır.

Hazır satılan distile anason, su ve etil alkol ile karıştırılarak bir kaç gün bekletilir. Bu günlerin sonunda rakı içime hazır hale gelir. Kullanılan anasonun özelliğine göre değişen rakının tadı da bu şekilde farklılaşmaktadır.

Genelde 1 litrelik %96 alkole aynı oranda su ve bir şişe anason kiti eklenir. Bu şekilde birkaç dakika çalkalanan şişe 1-2 gün dinlendirilir. Ne kadar fazla dinlendirme yapılırsa sonuç o kadar iyi olacaktır.

Konsantre Rakı Kitinde Neler Var?

Konsantre rakı kitinin içinde sadece anason aroması, su ve alkol vardır. Yaş üzüm aroması, gliserin, meşe ve şeker eklenmesine gerek yoktur. Bu yüzden yapımı oldukça basit, ancak geleneksel rakı üretiminde olduğu gibi değildir. Geleneksel yapımından farklı olarak hazır olarak alınan malzemeleri kullanıp birkaç saat içinde rakı üretmek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda rakı, %45 oranında sulandırılarak içilmektedir.

Günümüzde birçok internet sitesinde satışa sunulan konsantre rakı kiti nedir öğrendiğimize göre geleneksel rakı hakkında da biraz bilgiye değinmek uygun olacaktır.

Geleneksel Rakı Yapımı

Geleneksel olarak rakının üretilmesi için temel malzemelerimiz üzüm ve şekerdir. Şeker, besinlerden elde edildiğinde %10 civarında etil alkol oluşmaktadır. Bu etil alkolü damıtarak %96 oranında etil alkol elde etmek mümkün olmaktadır.

20 litrelik mayşe yapmak için 4 kilo şeker kullanılır. Şeker tencerede 2 litre su ve limonla kaynatılır. 20 dakika kaynattıktan sonra içine su eklenerek 20 litreye tamamlanılır. Bu elde ettiğiniz şıra olacaktır. Bir gün bekletilen bu suyun çeşme suyundan değil, içme suyundan yapması önemlidir. Çünkü çeşme suyundaki klor zarar verecektir.

Bir gün bittiğinde 80 gramlık yaş mayayı ve 40 gram maya besini de eklenerek 200 gram nohut koyun. Ağzını sıkıca kapatıp 30 derecelik bir ortamda 10 gün bekletin. Bu süre sonunda %10 alkol elde edilmektedir. Evde rakı yapımı bu yüzden çok meşakatlidir.

Rakının Fermente Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Rakının fermente olduğunun anlaşılması için gaz sıkışının bitip bitmediği kontrol edilir. Glikometre kullanarak sıvının içindeki şeker oranı sıfıra yakınsa, fermentasyon olmuş demektir. Artık damıtarak alkol elde etmeye başlayabilirsiniz. Bunun için bir kaç gün gerekecektir.

%10 oranındaki etil alkolünüzden ilk damıtmada %32, ikinci damıtmada %58, üçüncü damıtmada %74, dördüncüde %83, beşincisinde ise %87 alkol elde edebilirsiniz. Alkol oranını ölçmek için alkolmetre kullanabilirsiniz.

Rakıyı Aromalandırmak

%80 derecelik alkol için 2 ml anason yağı kullanılması gerekir. Üzüm yağı da üzüm kokusu elde etmek için kullanılabilir ve bunun için üzümü de damıtmanız gerekir. Beyaz meşe cipsinde 2 3 haftalık bir dinlendirme sonucu rakı hazır olacaktır. Bu rakınızı sarartır ve ispirto kokusunu da giderir.

Günümüzde birçok hazır rakı kiti olduğu için güvendiğiniz yerlerden bu kitleri temin ederek damıtma sürelerini beklemeden rakı elde edebilirsiniz. Türk kültürünün önemli olan bu içkisi Yunanistan için de önemlidir. Geleneksel teknikte akı yapımı benzerdir. Sadece aromalandırılırken lezzet değişimleri görülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir